Kdo je dober mislec?

Že dolgo časa imam lepo navado, da si med prevajanjem v posebno beležnico (sedaj jih imam v predalu že toliko, da nimam več pregleda nad njimi, kaj šele nad čačkami v njih) označim imena, pojme ali kaj drugega, o čemer bi morala svoje znanje poglobiti. Imam pa tudi slabo navado, da se v knjižnico pogosto (beri: skoraj vedno) odpravim brez beležke z možnimi iztočnicami za izbiro knjig in tako sem tudi med zadnjim obiskom popolnoma na srečno roko s police vzela De Bonovo knjigo Tečaj mišljenja. (Kot sem odkrila pozneje, sem si njegovo ime v pistacija zeleno beležnico zapisala že pred leti, med prevajanjem Sugarmanove knjige Sprožilci in pozneje še enkrat med prevajanjem njegovega Priročnika za pisanje oglasov.)

Res mi je žal, da na tako dobro knjigo nisem naletela že prej. In še bolj žal mi je (in o tem bi morali razpravljati na ministrstvu za šolstvo, ne pa jaz v svojem čvekanju na blogu), da nas o mišljenju ničesar ne naučijo v šolah, kot to na primer že od osemdesetih let prejšnjega stoletja počnejo v nekaterih državah, kjer imajo učne ure programa mišljenja, t.i. CoRT (Cognitive Reserach Trust).

Čudovit učinek tega programa se kaže v spremenjeni samopodobi. Če se pred učenjem tega programa pojavljata samopodobi “Jaz sem inteligenten” in “Jaz nisem inteligenten” (podobi se običajno oblikujeta v skladu z otrokovim učnim uspehom), se po opravljenih vajah spremenita v eno samopodobo, ki ni vrednostna, temveč operativna, dejavna, pozitivna in konstruktivna: “Jaz sem mislec.”

Zelo spodbuden je že uvod v knjigo: najnevarnejša in najškodljivejša zmota na področju izobraževanja je namreč mnenje, da so inteligentni ljudje tudi dobri misleci. Resnica je namreč taka, da mišljenje z inteligenco nima kaj dosti opraviti. Obstaja celo več nevarnih inteligenčnih pasti, v katere se inteligentni ljudje radi ujamejo.

Pa roko na srce: kdo rad zase verjame, da ni preveč inteligenten?

Predvsem mi je všeč De Bonova miselna vaja PMI:

P za plus oziroma dobre strani

M za minus oziroma slabe strani

I za interesantne oziroma zanimive strani.

Vaja je odlična, ker te namesto (prepogostega) izhajanja in odločanja na podlagi svojega naprej izoblikovanega mnenja, predsodka prisili v razmišljanje in s tem ponudi drugačno osnovo za odločitev (manj čustveno), saj pred odločitvijo vedno pomisliš na čim več plusov, minusov in zanimivih strani.

“Marsikdo bi trdil, da že uporablja PMI. To morda drži za situacije, v katerih se je težko odločiti. Vendar pa to ni glavni namen PMI. Nasprotno, PMI bi morali še posebej uporabljati takrat, kadar o določeni situaciji ne dvomimo, ampak smo se brez oklevanja odločili za ali proti,” priporoča Edward de Bono.

Pa še primer, da se boš lahko takoj preizkusila v urjenju dobrega mišljenja:

Kaj menite o predlogu, da bi moral vsak nositi značko, na kateri bi pisalo, kako se počuti?

Namesto da takoj rečeš: ‘To bi bilo super!’ ali ‘Kakšna kozlarija pa je zdaj to?’, si raje vzameš 5 minut in narediš vajo PMI. Odlična je, saj korenito spreminja (zagovedeni) način mišljenja.

Kako sem jo rešila, pa povem v naslednjem postu …

Advertisements

5 komentarjev

 1. mikimiska said,

  julij 18, 2009 at 16:55

  Zanimivo je tudi DeBonovo razmišljanje petih klobukov 🙂 .

 2. jackie4grace said,

  julij 19, 2009 at 15:26

  mikimiška, mislim, da jih je šest

 3. nastja said,

  november 27, 2009 at 00:29

  Več o de Bonovih metodah razmišljanja na http://www.council4newthinking.com/indexSLO/html

 4. nastja said,

  november 27, 2009 at 00:30

  več o de Bonovih metodah razmišljanja na http://www.council4newthinking.com/indexSLO.html

 5. nastja said,

  marec 13, 2011 at 01:27

  Z veseljem poročam, da prevajam CoRT, kolegica izvaja raziskavo na slovenskih otrocih (5. in 6. razred), aprila predava učni načrt, minister pa želi zadevo upleljati že letos septembra!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: